вторник, 28 януари 2020 г.

Едно писмо до позиция край село Рожден през 1917 година

Тези дни се сдобихме със следната картичка. Изпратена е до войника Андрея М. Съртмаджиев, служил в 29. пехотен полк, 10. рота, като артелчик. Подател е братовчед на войника на име Слав. 

Коментари:

1. На картичката се вижда неясен печат на Кавадарци (Kavadartzi)  

2. "Следа" е може би позиция над село Рожден, в тиквешко Мариово. 

3. 29. пех. полк е Ямболският полк. Според Уикипедия, полкът "... в края на войната се сражава при Шейновец, Добро поле и връх Малък Козак..."

4. Името Съртмаждиев (тук написано с "а") се среща в Интернет. Има дори и някой си Жеко Андреев Съртмаджиев, който е бил поборник преди Освобождението. Съртмаджиеви изглежда са известна фамилия в гр. Ямбол.

5. Картичката е изпратена за Великден, но картинката от предната страна е всъщност Коледна, на нея е изобразена украсена елха и пише "Herzliche Weihnachtsgrüßsse", т.е. "Сърдечни коледни поздрави"....

6. Кликнете върху картичката за да я видите в цял размер!




"Войник Андрея М. Сартмаджиев 29. п. полк, 10-та рота Артелчик Рожден Следа

9. IV. 917 Др. [Драги?] Андрея, приеми тоя привет по случай  Великите празници, за което вярвам, че ще ги прекараш за голямо нещастие пак в Рожденско, до ... дена когато ще бъде и тази работа, това разбирам от Юр. [Йордан?] Пенков че ще останеш за поподир. Може би моята картичка ще ти раздуха и най-запрялата ти тъга, но всеки случай кураж в борбата и великото славно дело, твой братовч. [братовчед] Слав"




--------------------------------------

Вижте статия за село Рожден: линк


1 коментар:

  1. голямо нещастие пак в Рожденско,Безъ твойто най мило и скъпо до

    ОтговорИзтриване

Писмо от общините на Кавадарци и Ваташа от 1870, публикувано във в-к "Македония"

  Вестник "Македония", Цариград, бр. 50, 16. V. 1870 г, изт: Македония. Сборник от документи и материали , Инст. за история, 1978 ...